FIZYKA pomóż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seniorita93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 sty 2009, 16:43

FIZYKA pomóż

Post autor: seniorita93 »

1. oblicz droge jaka przebylo cialo ktore przez pierwszych 10s trwania ruchu poruszalo
sie ruchem jednostajnym przyspieszonym prostolinowym osiagajac od poczatku ruchu
szybkosc 20m/s a przez kolejne 2s poruszalo sie ruchem jednostajnym z predkoscia stalo
20m/s.

2. chłopiec o masie 60kg biegnac z predkoscia 5m/s wskoczyl do stojacej na wodzie lodki
o
masie 40kg. z jaka predkoscia odplynie od brzegu lodka z chlopcem?

3. pocisk o masie 10g poruszajacy sie z predkoscia 500m/s trafia w tarcze przebija ja a
nastepnie porusza sie dalej z predkoscia 300m/s. oblicz zmiany pedu pocisku

4. z jaka moca pracuje silnik pojazdu ktory porusza sie ze stala predkoscia 80km/h
jezeli opory ruchu wynosza 400N
barbarag
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 lut 2009, 00:56

Post autor: barbarag »

zad1. a=(20-0):10=2 m/s2 ,potem podstaw do wzoru na drogę s=at2/2 +vt1.Powinno wyjśc 60m.Przepraszam ale nie potrafię pisać wzorów
zad2. m1v1+0=(m1+mł)vł vł=60x5):(60+40)=3 m/s

zad4. P=W/t=Fs/t=FV=400N 80000/3600m/s= 80000/9 Wat
zad3. pędpocz.-pędkońc=500*10-300*10 mg/s
ODPOWIEDZ