Równia pochyła i klocek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mayestetic
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2022, 11:32
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równia pochyła i klocek

Post autor: mayestetic » 19 lis 2022, 11:42

Na równi pochyłej znajduję się klocek o masie m. Współczynnik tarcia między klockiem a równią wynosi μ. Ustal czy klocek pozostaje nieruchomy.
m=1kg
μ= 15°
α = 25° - to jest kąt równi pochyłej

Pomocy, mam problem z tym zadaniem.

maria19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 223
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 37 razy

Re: Równia pochyła i klocek

Post autor: maria19 » 19 lis 2022, 14:27

Rozłóż siłę ciężkości na składowe i porównaj równoległą z siłą tarcia.

PS. W szkole podstawowej nie ma funkcji trygonometrycznych.