zapisz równania reakcji - kwasy karboksylowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monika45
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 13 sty 2010, 18:27

zapisz równania reakcji - kwasy karboksylowe

Post autor: monika45 »

Zadanie.
Zapisz równania reakcji:

a) kwasu butanowego (masłowego) z wodorotlenkiem wapnia

b) kwasu octowego z tlenkiem magnezu

c) kwasu mrówkowego z żelazem

PROSZĘ O POMOC. NIE WIEM JAK ZAPISAĆ TE REAKCJE. Z GÓRY DZIĘKUJĘ!
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

a) kwasu butanowego (masłowego) z wodorotlenkiem wapnia
\(2CH_3-(CH_2)_2-COOH+Ca(OH)_2=Ca(OOC-(CH_2)_2-CH_3)_2+2H_2O\)
b) kwasu octowego z tlenkiem magnezu
\(2CH_3-COOH+MgO=Mg(OOC-CH_3)_2+H_2O\)
c) kwasu mrówkowego z żelazem
\(2HCOOH+Fe=Fe(OOCH)_2+H_2\)
ODPOWIEDZ