zadania z chemii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

zadania z chemii

Post autor: alexsa »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu :)
1.Ile gramow wodoru przereaguje całkowicie z 8g tlenu tworzac wodę? :?: wyszło mi 2g?
2.Ile gramów tlenku azotu(V) przereaguje z 9g wody tworząc kwas azotowy (V)? :?: wyszlo mi 17,72g?
3.Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 25g cukru w 125g wody :?: wyszlo mi 20%?
4.W soku cytrynowym jest ok.6,5% kwasu cytrynowego .Zmieszano 250 g wody 250g wody.Ile wynosi stężenie procentowe otrzymanego roztworu ? :?: nie obliczyłam???
5.Do 200g 10% roztworu dodano 200cm3wody .Jle wynosi stężenie procentowe otrzymanego roztworu ? :?: wyszło mi 5%?
6.Oblicz stężenie molowe roztworu:
roztworu siarczanu(VI)sodu zawierającego 6 moli w 2dm3 :?: wyszło mi 3 mole/dm3?
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2010, 19:11 przez alexsa, łącznie zmieniany 3 razy.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

1.
wodoru a nie wody
\(2H_2+O_2=2H_2O
4g:32g
xg:8g
x=1g\)

2.
tlenku azotu (V) a nie azotu (V)
\(N_2O_5+H_2O=2HNO_3
(2 \cdot 14+5 \cdot 16)g:(2 \cdot 1+1 \cdot 16)g
xg:9g
x= \frac{972}{18}=54\)

3.
\(c_%= \frac{25}{25+125}100%= \frac{2500%}{150}=16,7%\)

4. A ile soku cytrynowego zmieszano z 250g wody?

5.
\(c_%_x= \frac{10% \cdot 200g}{200g+200g}100%= \frac{0,1 \cdot 200g}{400g}100%= 5%\)

6.
\(c_m= \frac{n}{V}= \frac{6}{2}=3 \frac{mole}{dm^-^3}\)
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: alexsa »

Bardzo przepraszam i dziękuję za rozwiązanie Już poprawiłam błędy :) w 4 zadaniu też.
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: alexsa »

A moge jeszcze prosić o sprawdzenie jeszcze tego zadania :)
7. Z podanych tlenków wybierz reagujące z woda i napisz równania tych reakcji
Mgo+H2O ---->Mg(OH)2
N2O3+H2O---->2NaOH
CO2+H2O ---->H2CO3
CuO----------> nie reaguje
Fe2O3---------> nie reaguje
SO2+H2O------->H2SO3
SiO2------------> nie reaguje
K2O +H2O------>2KOH
:)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

4.
\(c_%_x= \frac{6,5% \cdot 250}{250+250}100%=3,25%\)
alexsa pisze: 7. Z podanych tlenków wybierz reagujące z woda i napisz równania tych reakcji
N2O3+H2O---->2NaOH
coś nie tak zobacz na tlenek w substratach i produkt.
\(N_2O_3+H_2O=2HNO_2
albo
Na_2O+H_2O=2NaOH\)
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: alexsa »

Ma być N2O3 + H2O
Reszta w 7 dobrze ?
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Reszta w zadaniu 7 jest dobrze.
alexsa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 14 gru 2009, 22:10
Podziękowania: 3 razy

Post autor: alexsa »

Dziękuje bardzo :)
ODPOWIEDZ