Kamień

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 223
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 345 razy
Otrzymane podziękowania: 37 razy

Kamień

Post autor: maria19 » 31 gru 2020, 01:16

Kamień o masie 0,5 kg spada z przyspieszeniem 8 \(m/s^2\). Ile wynosi siła oporu powietrza?

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re: Kamień

Post autor: korki_fizyka » 31 gru 2020, 01:28

Jeżeli kamień spada swobodnie, to działają na niego dwie siły: ciężkości i oporu powietrza. Zwroty tych sił są przeciwne a ich wypadkowa \(F_w = mg - F_{oporu} = ma\)
czyli \(F_{oporu} = m(g - a) = 1 \ N\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl