zadanie 2 z PKN

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ROM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 cze 2020, 11:51
Podziękowania: 1 raz

zadanie 2 z PKN

Post autor: ROM » 14 cze 2020, 13:50

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania Stalowy drut o średnicy 5mm obciążono siłą 20 kN. Oblicz naprężenia w drucie. Czy te naprężenia są mniejsze od naprężeń dopuszczalnych jeżeli drut był ze stali St3.

[edited by Jerry] odświeżanie nie pomoże, jak ma ktoś pomóc, to pomoże!

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re: zadanie 2 z PKN

Post autor: korki_fizyka » 18 paź 2020, 09:31

Naprężenie \(\sigma = \frac{F}{S} = \frac{4F}{\pi d^2} \approx 10^9 \frac{N}{m^2} = 1 GPa\), a jak to się ma do wytrzymałości stali, to trzeba by sprawdzić w polskich normach: https://www.pkm.edu.pl/index.php/07/stale/64-07010202 , http://www.stal-centrum.com.pl/index.ph ... /st3s10038
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl