zadannie z PKN
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 cze 2020, 11:51
- Podziękowania: 1 raz
zadannie z PKN
Proszę bardzo o odpowiedz na pytanie: Dwa jednakowe pręty jeden z miedzi drugi z e stali obciażono taką samą siłą. Ile razy wydłuży się pręt miedziany w porównaniu ze stalowym
-
- Fachowiec
- Posty: 2863
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 29 razy
- Otrzymane podziękowania: 1262 razy
- Płeć:
Re: zadannie z PKN
\( \frac{F}{S}=E_{miedzi} \frac{ \Delta l_{miedzi}}{l} \ \ \wedge \ \ \frac{F}{S}=E_{stali} \frac{ \Delta l_{stali}}{l} \\
\frac{\Delta l_{miedzi}}{\Delta l_{stali}} = \frac{E_{stali} }{E_{miedzi} } \approx \frac{200}{120} \approx 1,66 \)
PS
Wziąłem średnie wartości modułu Younga dla miedzi i stali. Jeśli znasz wartości dokładne, to wstaw je do wzorku.
\frac{\Delta l_{miedzi}}{\Delta l_{stali}} = \frac{E_{stali} }{E_{miedzi} } \approx \frac{200}{120} \approx 1,66 \)
PS
Wziąłem średnie wartości modułu Younga dla miedzi i stali. Jeśli znasz wartości dokładne, to wstaw je do wzorku.