Zadania z iloczynu rozpuszczalności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sabinaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 16 mar 2019, 11:13
Podziękowania: 2 razy

Zadania z iloczynu rozpuszczalności

Post autor: Sabinaa »

1. Do trzech próbek po 10 mL roztworu AgNO3 o stężeniu 0,02 mol/L dodano odpowiednio 10 mL roztworu o stężeniu 0,1 mol/L jednej z następujących soli:
a) KCl
b) K2CrO4
c) K3AsO4
W którym przypadku stężenie jonów Ag+ nad osadem będzie najmniejsze?

(pKso AgCl = 9,8; pKso Ag2CrO4 = 11,9; pKso Ag3AsO4 = 19,9)

2. Podczas analizy kationów I i II grupy analitycznej ołów strącono w postaci chlorku, przy czym stężenie HCl w roztworze wynosiło 0,01 mol/L. Po odwirowaniu osadu do 2 mL roztworu dodano 1 mL roztworu KI o stężeniu 0,01 mol/L. Czy strąci się osad PbI2?

(pKso PbCl2 = 4,8; pKso PbI2 = 8,2)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ