Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
barteto11
- Dopiero zaczynam

- Posty: 13
- Rejestracja: 19 kwie 2017, 17:11
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Post
autor: barteto11 » 07 cze 2017, 16:43
Witam proszę o pomoc w 1 zdaniu próbowałem je zrobić sam ale obawiam się że zrobiłem je źle: o treści:
Adnotacja : Wiem że trzeba w tym zadaniu skorzystać z bilansu cieplnego
\(Qodane = Q pobrane\)
Dane : mn=masa naczynia szukane : ml=mas lodu
mw= masa wody mw=250g=0.25kg
tk =temperatura końcowa
\(Cs= 500 \frac{J}{kg*K}\)-ciepło właściwe stali
\(Cw= = 4200 \frac{J}{kg*K}\)- ciepło właściwe wody
Q1+Q2=Q3
Q1 +Q2 =ciepło odane Q3 = ciepło pobrane
Q1 = przemina wody z 100K do 0 K
Q2= przemiana temperatury naczynia z 100K do 0K
Q3 =przemiana lodu na wodę
\(Q1=mn*Cws* \Delta T\) \(Q2=mw*Cww* \Delta T\) \(Q3=L*m\)
L= ilość ciepła potrzebna do rozpuszczanie się lodu ml= masa lodu
\(Q1+Q2=Q3\)
\(mn*cws*100k+mw*cww*100k=ml*L\)
\(mn*cws*100k+mw*cww*100k=ml*L\)
\(ml= \frac{mn*cws*100k+mw*cww*100k}{L}\)
\(ml= \frac{0.25*500*100+0.5*4200*100}{335000}\)
\(ml= \frac{12500+209500}{335000}\)
\(ml= \frac{222000}{335000}\)
ml=0.66kg lodu
Z góry dzięki za pomoc

-
smilodon
- Rozkręcam się

- Posty: 33
- Rejestracja: 10 maja 2017, 15:43
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 10 razy
Post
autor: smilodon » 07 cze 2017, 20:26
Rozwiązałem i otrzymałem identyczny wynik, więc chyba jest dobrze. Ktoś jeszcze może potwierdzi.
-
barteto11
- Dopiero zaczynam

- Posty: 13
- Rejestracja: 19 kwie 2017, 17:11
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
Post
autor: barteto11 » 07 cze 2017, 20:29
Dzięki wielkie

-
korki_fizyka
- Expert

- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Post
autor: korki_fizyka » 08 cze 2017, 09:10
Prawidłowa odpowiedź, to ok. 664 g.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto:
korki_fizyka@tlen.pl