1. Oblicz procentową zawartość wody w sześciowodnym chlorku żelaza(III):
FeCl3 x 6 H2O.
......
2. Jakie jest stężenia procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 60 g
MgSO4 x 7 H2O W 477 g wody??
..........
BARDZO PROSZE O POMOC:)!
ZADANIE Z CHEMII PROSZĘ O POMOC
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
1. Oblicz procentową zawartość wody w sześciowodnym chlorku żelaza(III):
FeCl3 x 6 H2O.
\(M(FeCl_3)=56+3 \cdot 35,5=162,5g
M(6H_2O)=6(2 \cdot 1+16)=108g
\frac{M(6H_2O)}{M(FeCl_3 \cdot 6H_2O)}100%= \frac{108}{162,5+108}100%=39,93%\)
2. Jakie jest stężenia procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 60 g
MgSO4 x 7 H2O W 477 g wody??
\(M(MgSO_4)=24+32+4 \cdot 16=120g
M(7H_2O)=7(2 \cdot 1+16)=126g
\frac{M(MgSO_4)}{M(MgSO_4 \cdot 7H_2O)}= \frac{120}{120+126}=0,488
c_%= \frac{0,488 \cdot 60}{60+477}100%=5,45%\)
FeCl3 x 6 H2O.
\(M(FeCl_3)=56+3 \cdot 35,5=162,5g
M(6H_2O)=6(2 \cdot 1+16)=108g
\frac{M(6H_2O)}{M(FeCl_3 \cdot 6H_2O)}100%= \frac{108}{162,5+108}100%=39,93%\)
2. Jakie jest stężenia procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 60 g
MgSO4 x 7 H2O W 477 g wody??
\(M(MgSO_4)=24+32+4 \cdot 16=120g
M(7H_2O)=7(2 \cdot 1+16)=126g
\frac{M(MgSO_4)}{M(MgSO_4 \cdot 7H_2O)}= \frac{120}{120+126}=0,488
c_%= \frac{0,488 \cdot 60}{60+477}100%=5,45%\)