Potrzebuje pomocy i to szczegółowej na ten temat
Zad:
Skuter o masie m i mocy P jedzie w górę stoku ze stałą prędkością v. Współczynnik tarcia płóz o śnieg jest równy u. Oblicz kąt nachylenia stoku a. jaka powinna być moc silnika Pa aby skuter poruszał się ze stałym przyśpieszeniem a jadąć w górę po tym samym stoku? Ruch odbywa się w ziemskim polu grawitacyjnym, przyśpieszenie ziemskie wynosi g.
Wskazówka: W pewnym momencie warto wprowadzić pomocniczą zmienną o, taką że u = tg o
oraz skorzystać ze wzoru na sinus sumy sin(B +y)
Moc silnika ze stałym przyśpieszeniem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 sty 2016, 17:03
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Skoro ruch jest jednostajny, to \(P = F_wv\).
\(F_w = F - (Q_{ \parallel } + T) = F - mg(sin \alpha + \mu cos \alpha)\)
\(F_w = F - (Q_{ \parallel } + T) = F - mg(sin \alpha + \mu cos \alpha)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl