Co to tak właściwie jest \Delta ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AaRaBiNoZa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 sty 2016, 16:22
Płeć:

Co to tak właściwie jest \Delta ?

Post autor: AaRaBiNoZa » 01 sty 2016, 16:34

Witam wszystkich. Mam problem, który nawiedza mnie od kilku zadań, nie utrudnia mi to jakoś bardzo ich wykonywania, ale zaczynam być skołowany. Przykładowe zadanie: Aluminiowy kalorymetr, którego masa wynosi 0,4 kg, napełniony był gliceryną o temperaturze 25 C. Oblicz masę gliceryny, jeżeli po wrzuceniu do niej oziębionego do temperatury -150 C żelaznego ciała o masie 300 g temperatura końcowa w kalorymetrze spadła o 6 C.
Zrobiłem zadanie przekształcając wzory:
Mg = \frac{CzMż \Delta T1 - CaMa \Delta T2}{Cg \Delta T2}

Cż - Ciepło właściwie żelaza
Mż - masa żelaza etc

I teraz moje pytanie. /Delta T1 wynosi 6 stopni czy minus sześć stopni. Temperatura spadła o te 6 stopni, więc końcowa wynosi (25--6) 19. /Delta T czyli Temperatura końcowa - początkowa, czy po prostu zmiana temperatury ?

Sorki za długiego posta do tak małej rzeczy ! :D

Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 22:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1555 razy
Płeć:

Post autor: Panko » 01 sty 2016, 20:54

\(\Delta T= T_{końcowa}- T{początkowa}\)

Dla glicerynt w kalorymetrze : \(\Delta T=19^ \circ -25^ \circ =-6^ \circ\)
Dla złomu żelaznego : \(\Delta T= 19^ \circ -(-150^ \circ )=169^ \circ\)
I nie ma tu znaczenia skala temperatury .

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6169
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 48 razy
Otrzymane podziękowania: 1425 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka » 13 sty 2016, 17:03

Panko pisze: I nie ma tu znaczenia skala temperatury .
Nie do końca, bo jeśli byłoby to w Farenheitach , to ma :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl