1. W mieszaninie gazów doskonałych wodoru, tlenku węgla i metanu udział masowy wodoru wynosi 7%, a metanu 25%. Obliczyć stałą gazową mieszaniny, objętość właściwą i gęstość w temperaturze 400 K przy ciśnieniu nanometrycznym 0,15mPa, jeśli ciśnienie otoczenia wynosi 10240 mmHg.
2.W zbiorniku o pojemności 125 \(m^3\) znajduje się gaz osobniczy przy ciśnieniu 5 bar i temperaturze 18 °C. Skład molowy tego gazu jest następujący:
\(H_2 = 0,46\)
\(CH_3 = 0,32\)
\(CO_2 = 0,15\)
a resztę stanowi azot. Po zużyciu pewnej ilości gazu ciśnienie jego zmalało do 200 kPa, a temperatura obniżyła do 12 °C. Obliczyć masę zużytego gazu koksowniczego.
Chemia - 2 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 158
- Rejestracja: 18 cze 2013, 19:27
- Podziękowania: 11 razy
-
- Expert
- Posty: 6169
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1425 razy
- Płeć:
Zastosuj prawo Daltona i r-nie Clapeyrona:
\(p = \sum_{i}^{n} p_i = \frac{n_i}{V}RT\)
\(\Delta n = ( \frac{p_1V}{RT_1} - \frac{p_2V}{RT_2})\)
\(p = \sum_{i}^{n} p_i = \frac{n_i}{V}RT\)
\(\Delta n = ( \frac{p_1V}{RT_1} - \frac{p_2V}{RT_2})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl