Mam takie zadanie:
Oblicz natężenie prądu płynącego przez żarówkę o mocy 100W, która pracuje pod napięciem 230V.
Oblicz opór (rezystencje) tej żarówki.
Czy rozwiązanie jest dobrze?
natężenie prądu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 10 kwie 2015, 20:03
- Podziękowania: 27 razy
- Płeć:
-
- Moderator
- Posty: 107
- Rejestracja: 12 sie 2015, 18:11
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 80 razy
Nie widać zbyt wyraznie, ale odpowiedzi chyba sie zgadzaja.
Dane:
\(P=100W\)
\(U=230V\)
1. Natezenie : \(P=UI \to I= \frac{P}{U}\)
\(I= \frac{100}{230}= \frac{10}{23} \approx 0,43\)
\(I= \frac{10}{23} \approx 0,43\space A\)
2. Opór: \(R= \frac{U}{I}\)
\(R= \frac{230}{ \frac{10}{23} }=230 \cdot \frac{23}{10}=529\)
alternatywnie:
\(P=UI\space oraz\space R= \frac{U}{I} \to I= \frac{U}{R}\),
wiec
\(P= \frac{U^2}{R} \to R= \frac{U^2}{P}\)
\(R= \frac{(230)^2}{100}= \frac{52900}{100}=529\)
Tak czy inaczej:
\(R=529\space \Omega\)
Dane:
\(P=100W\)
\(U=230V\)
1. Natezenie : \(P=UI \to I= \frac{P}{U}\)
\(I= \frac{100}{230}= \frac{10}{23} \approx 0,43\)
\(I= \frac{10}{23} \approx 0,43\space A\)
2. Opór: \(R= \frac{U}{I}\)
\(R= \frac{230}{ \frac{10}{23} }=230 \cdot \frac{23}{10}=529\)
alternatywnie:
\(P=UI\space oraz\space R= \frac{U}{I} \to I= \frac{U}{R}\),
wiec
\(P= \frac{U^2}{R} \to R= \frac{U^2}{P}\)
\(R= \frac{(230)^2}{100}= \frac{52900}{100}=529\)
Tak czy inaczej:
\(R=529\space \Omega\)