plastelinowe kule
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 109
- Rejestracja: 02 kwie 2014, 17:24
- Podziękowania: 100 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
plastelinowe kule
Oblicz z jakimi prędkościami będą poruszać się plastelinowe kule po ich centralnym, nieelastycznym zderzeniu (kule zlepiają się po zderzeniu). Proszę o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 22:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1555 razy
- Płeć:
Re: plastelinowe kule
stosujesz wyłącznie : zasadę zachowania pędu
przyjmuję ,że wektory pędów kulek zawarte są w osi OX
wtedy np c)
\(v_{1,2}\) ---zwrot tego wektora wyjdzie z równania
\(m_1 \cdot v_1-m_2 \cdot v_2=(m_1+m_2) \cdot v_{1,2}\)
\(4 \cdot 2.5-6 \cdot 1=10 \cdot v_{1,2}\)
\(v_{1,2}=0.4\) czyli po zlepieniu porusza się jak masa \(m_1\)
przyjmuję ,że wektory pędów kulek zawarte są w osi OX
wtedy np c)
\(v_{1,2}\) ---zwrot tego wektora wyjdzie z równania
\(m_1 \cdot v_1-m_2 \cdot v_2=(m_1+m_2) \cdot v_{1,2}\)
\(4 \cdot 2.5-6 \cdot 1=10 \cdot v_{1,2}\)
\(v_{1,2}=0.4\) czyli po zlepieniu porusza się jak masa \(m_1\)
-
- Expert
- Posty: 6151
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 48 razy
- Otrzymane podziękowania: 1413 razy
- Płeć:
takie przykłady liczy się w pamięci:
b) 0,75 m/s w prawo
c) 0,4 m/s też w prawo
b) 0,75 m/s w prawo
c) 0,4 m/s też w prawo
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl