O ile będzie różnił się ładunek na kondensatorze przy którym jest czerwona kreska od ładunku na pozostałych kondensatorach ?
Wyliczyłem, że dla kondensatorów połączonych szeregowo \(C_{z1}= \frac{5}{2C}\) zaś całkowita pojemność zastępcza wynosi \(C_{z}= \frac{4C^2+5}{2C}\)
Schemat w załączniku
Edit:/ proszę o przeniesienie do działu szkoła średnia
Ładunek kondensatora
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 sty 2015, 19:41
- Podziękowania: 9 razy
-
- Expert
- Posty: 6033
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 45 razy
- Otrzymane podziękowania: 1215 razy
- Płeć:
\(C_z = \frac{2C}{5}\)
ładunek na 2C : Q = 2CU
ładunek na Cz: \(Q' = \frac{2CU}{5}\)
\(\Delta Q = Q -Q' = \frac{8CU}{5}\)
brak podanej wielkości pojemności C uniemożliwia obliczenie też różnicy.
Jednak
gdyby pytanie brzmiało: "Ile razy jeden ładunek jest większy od drugiego
"
to odpowiedź brzmiałaby: ładunek na kondensatorze 2C jest 5 razy większy niż ładunek na pozostałych trzech kondensatorach.
ładunek na 2C : Q = 2CU
ładunek na Cz: \(Q' = \frac{2CU}{5}\)
\(\Delta Q = Q -Q' = \frac{8CU}{5}\)
brak podanej wielkości pojemności C uniemożliwia obliczenie też różnicy.
Jednak


to odpowiedź brzmiałaby: ładunek na kondensatorze 2C jest 5 razy większy niż ładunek na pozostałych trzech kondensatorach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl