Witam wszystkich, to mój pierwszy wpis na tym forum
Pytanie mam następujące:
Zakładając że mamy kulkę na lince, następnie wprawiamy ją w ruch po okręgu. Promień to linka a masa to kulka.
Teraz na to ciało działa siła odśrodkowa, oraz porusza się z pewną prędkością.
Dane:
promień - 0,0765 m
czas - 10 obr/min
czyli = 0,0801 m/s
a siła odśrodkowa = 0,0148 N
Następnie ciało zrywa się z linki i porusza się po wypadkowej tych 2 sił.
Jak obliczyć wypadkową?
(nie chodzi tu o wzory bo to wiem, ale jak przeliczył m/s na N by mieć dwie siły do wyliczenia wypadkowej)
Siła odśrodkowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Witaj
Pierwszy post pod tym nickiem ?
jak nie musisz zamieniać N na \(\frac{kgm}{s^2}\), to uda sie lub nie wyliczyć wypadkową ale po co bo przecież masa=kulka odleci po prostej jak jej się urwie linka
mam nadzieję, że ogarniesz bo starałem sie bardzo w twoim niepowtarzalnym stylu odpowiedzieć na ten bskomplikowany=banalny problem
Pierwszy post pod tym nickiem ?
jak nie musisz zamieniać N na \(\frac{kgm}{s^2}\), to uda sie lub nie wyliczyć wypadkową ale po co bo przecież masa=kulka odleci po prostej jak jej się urwie linka
mam nadzieję, że ogarniesz bo starałem sie bardzo w twoim niepowtarzalnym stylu odpowiedzieć na ten bskomplikowany=banalny problem
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
PS> 10 obr/min to nie czas tylko częstotliwość ale to taki szczegół nad którym pewnie nie będziesz się roztkliwiał
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Ok dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie, korzystając ze wzorów obliczyłem siłę odśrodkową dla 2 przypadków.
P1:
Dane:
1000 częstotliwość [obr/min]
100 promień [mm]
200 masa [g]
16,66666667 częstotliwość [obr/s]
0,1 promień [m]
0,2 masa [kg]
0,037699112 prędkość [m/s]
0,002842446 siła odśrodkowa [N]
P2:
Dane:
10 częstotliwość [obr/min]
100 promień [mm]
200 masa [g]
0,166666667 częstotliwość [obr/s]
0,1 promień [m]
0,2 masa [kg]
3,769911184 prędkość [m/s]
28,42446068 siła odśrodkowa [N]
Może ktoś sprawdzić tylko czy to jest dobrze obliczone?
P1:
Dane:
1000 częstotliwość [obr/min]
100 promień [mm]
200 masa [g]
16,66666667 częstotliwość [obr/s]
0,1 promień [m]
0,2 masa [kg]
0,037699112 prędkość [m/s]
0,002842446 siła odśrodkowa [N]
P2:
Dane:
10 częstotliwość [obr/min]
100 promień [mm]
200 masa [g]
0,166666667 częstotliwość [obr/s]
0,1 promień [m]
0,2 masa [kg]
3,769911184 prędkość [m/s]
28,42446068 siła odśrodkowa [N]
Może ktoś sprawdzić tylko czy to jest dobrze obliczone?
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
za dokładnie
jakbyś miał kalkulator z wyświetlaczem 20-cyfrowym to też byś je wszystkie tutaj przepisał
zastanów się jaki to ma sens
jakbyś miał kalkulator z wyświetlaczem 20-cyfrowym to też byś je wszystkie tutaj przepisał
zastanów się jaki to ma sens
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl