Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
klasa3b
- Dopiero zaczynam

- Posty: 16
- Rejestracja: 22 lis 2009, 14:35
Post
autor: klasa3b » 11 lut 2010, 17:59
.Dwa oporniki o oporach R1=6k oma i R2=4k oma połączono szeregowo i wlączono do żródła napięcia U.Miliamperomierz wskazuje natężenie prądu równe I=3mA.Jakie napięcie U ma żródło zasilania?/
kaka
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 11 lut 2010, 18:22
\(R_z=R_1+R_2
R_z=6k\Omega+4k\Omega=10k\Omega=10000\Omega\)
\(U=R\cdot I
U=10000\Omega \cdot 0,003A
I=30V\)