Kolokwium Podstawy elektroniki i miernictwa (peim)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asmendorius
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2015, 14:49

Kolokwium Podstawy elektroniki i miernictwa (peim)

Post autor: asmendorius »

witam, jestem słaby z elektroniki i uprzejmie proszę o rozwiązanie zadań z kolokwium(wytłumaczenie mile widziane ale nie wymagane). przedmiot to Podstawy elektroniki i miernictwa, nie mam też nic przeciwko umieszczeniu rozwiązań w formie skanu z zeszytu.
Poprawę kolokwium mam w piątek.

1. odbiornik o rezystancji R1=16 omów jest zasilany ze źródła o sile elektromotorycznej e=12V i rezystancji wewnętrznej Rw=4 omy, oblicz napięcie na zaciskach odbiornika. jak zmieni się napięcie gdy do odbiornika przyłączymy równolegle drugi odbiornik r2=20 omów

2. oblicz wartość mocy grzałki która w ciągu 2 minut ogrzała byb 2000l powietrza 0d 20*c do 800*c gęstość powietrza = 1,29 kg/m3 a ciepło właściwe = 1004 J/(kg*'C) jaki prąd popłynie przez rzałkę jeżeli zasilana jest ona napięciem U=230V

3. Jakie wartości prądów można zmierzyć amperometrem kl. 0,2 o zakresie 10,00 mA z błędem granicznym pomiarunie przekraczającym 0,5%

4. wyprowadzić wzór (prawa kirchofa)
Obrazek

5.
dane:
UBE=0,7V
RB=1200Komów
Ucc=15V
Beta=100
dobrać właściwą wartość Rc wyznaczyć napięcie Uce oraz prądy bazy IB i kolektora IC
Obrazek

PS.nie wiem czy to odpowiedni zakres materiału ale pomoc nawet z jednym zadaniem mogła by mnie ocalić, dziękuję też za poświęcony mi czas.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Zapoznaj się z regulaminem forum oraz z pisownią nazwiska Gustava Kirchhoffa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ