fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fizyka
trzy oporniki o oporach R1=3oma R2=4 oma R3=5 oma połączono szeregowoi podłączono do żródła napięcia o wartości U =18V.Ile będzie wynosić całkowity opór układu oporników i jaką moc będzie miał prąd w każdym z tych oporników??
kaka
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(R_c=R_1+R_2+R_3
R_c=3\Omega+4\Omega+5\Omega
R_c=12\Omega\)
\(R_c=\frac{U}{I}
I=\frac{U}{R_c}
I=\frac{18V}{12\Omega}
I=1,5A\)
\(P=UI \ \wedge \ U=RI
P=RI^2\)
\(P_1=R_1\cdot I^2
P_1=3\Omega \cdot (1,5A)^2=6,75W\)
\(P_2=R_2\cdot I^2
P_2=4\Omega \cdot (1,5A)^2=9W\)
\(P_3=R_3\cdot I^2
P_3=5\Omega \cdot (1,5A)^2=11,25W\)
R_c=3\Omega+4\Omega+5\Omega
R_c=12\Omega\)
\(R_c=\frac{U}{I}
I=\frac{U}{R_c}
I=\frac{18V}{12\Omega}
I=1,5A\)
\(P=UI \ \wedge \ U=RI
P=RI^2\)
\(P_1=R_1\cdot I^2
P_1=3\Omega \cdot (1,5A)^2=6,75W\)
\(P_2=R_2\cdot I^2
P_2=4\Omega \cdot (1,5A)^2=9W\)
\(P_3=R_3\cdot I^2
P_3=5\Omega \cdot (1,5A)^2=11,25W\)