1. W 15,2-procentowym roztworze kwasu HEO3, na 160 cząsteczek wody przypadają 4 cząsteczki kwasu. Ustalić wzór kwasu.
2. Obliczyć stężenie procentowe tlenu rozpuszczonego w wodzie deszczowej wiedząc, że 1dm3 tej wody zawiera 50mg rozpuszczonego tlenu.
3. Ile gramów jodu i ile cm3 alkoholu etylowego d=0,78 g/cm3) potrzeba do sporządzenia 15g jodyny, czyli 10-procentowego roztworu jodu w alkoholu etylowym?
4. Ile sody i ile wody potrzeba do przygotowania 250g roztworu o stężeniu 2%?
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań. Z góry dziękuję.
stężenie procentowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
1. W 15,2-procentowym roztworze kwasu HEO3, na 160 cząsteczek wody przypadają 4 cząsteczki kwasu. Ustalić wzór kwasu.
\(M_H_2_O=18g/mol
M_H_E_O_3=(x+49)g/mol
c_%= \frac{4 \cdot (x+49)}{4 \cdot (x+49)+160 \cdot18 }100%
0,152= \frac{4x+196}{4x+3076}
0,608x+467,552=4x+196
3,392x=271,552
x=80,057g/mol
M_B_r=79,90g/mol
HBrO_3\)
\(M_H_2_O=18g/mol
M_H_E_O_3=(x+49)g/mol
c_%= \frac{4 \cdot (x+49)}{4 \cdot (x+49)+160 \cdot18 }100%
0,152= \frac{4x+196}{4x+3076}
0,608x+467,552=4x+196
3,392x=271,552
x=80,057g/mol
M_B_r=79,90g/mol
HBrO_3\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
3. Ile gramów jodu i ile cm3 alkoholu etylowego d=0,78 g/cm3) potrzeba do sporządzenia 15g jodyny, czyli 10-procentowego roztworu jodu w alkoholu etylowym?
m - masa jodu
M - masa alkoholu
\(M+m=15g
c_%= \frac{m}{M+m}100%
0,1= \frac{m}{15}
m=1,5g
M=15-1,5=13,5g
d= \frac{m}{V}
V= \frac{m}{d}
V=17,307cm^-^3\)
m - masa jodu
M - masa alkoholu
\(M+m=15g
c_%= \frac{m}{M+m}100%
0,1= \frac{m}{15}
m=1,5g
M=15-1,5=13,5g
d= \frac{m}{V}
V= \frac{m}{d}
V=17,307cm^-^3\)