stężenie molowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
truskaaawka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 lut 2010, 17:58

stężenie molowe

Post autor: truskaaawka »

1. Ile gramów bromku sodu (NaBr) znajduje się w 0,2 dm3 0,1-molowego roztworu?

2. Ile gramów NaCl otrzymamy po odparowaniu do sucha 100cm3 0,5-molowego roztworu?

3. W jakiej objętości 2,5-molowego roztworu bromku wapnia (CaBr2) znaduje się 5g CaBr2?

Proszę o zrobienie tych zadań. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

1. Ile gramów bromku sodu (NaBr) znajduje się w 0,2 dm3 0,1-molowego roztworu?
\(c_m= \frac{n}{V}
n=c_mV=0,1 \cdot 0,2=0,02
M_N_a_B_r=102,89g/mol
n= \frac{m}{M}
m=nM=2,0578g\)


2. Ile gramów NaCl otrzymamy po odparowaniu do sucha 100cm3 0,5-molowego roztworu?
\(n=c_mV=0,5 \cdot 0,1=0,05
M_N_a_C_l=58,44g/mol
m=nM=2,922g\)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

3. W jakiej objętości 2,5-molowego roztworu bromku wapnia (CaBr2) znajduje się 5g CaBr2?
\(M_C_a_B_r_2=199,88g/mol
n= \frac{m}{M}= \frac{5}{199,88}=0,025mola
c_m= \frac{n}{V}
V= \frac{n}{c_m}
V=0,01dm^-^3=100cm^_^3\)
ODPOWIEDZ