zadanie z prędkością ciała

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tajedyna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 06 maja 2014, 16:47
Podziękowania: 37 razy

zadanie z prędkością ciała

Post autor: tajedyna »

Oblicz z jaką prędkością ciało uderzy w ziemię z Vo, i h?
Ec=\(mgh+ \frac{1}{2} mv_0^2\)
Ec=Ek=\(\frac{1}{2} mvx^2\)
i dalej mam taki sposób:
\(\frac{1}{2} mvx^2=mgh +\frac{1}{2}mv_0^2\)
\(x= \sqrt{2gh+v_0^2}\)
W jaki inny sposób można to obliczyć?:)
tajedyna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 06 maja 2014, 16:47
Podziękowania: 37 razy

Post autor: tajedyna »

za g=9,8 podstawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z r-ń ruchu j.zm. przyspieszonego:\(h = V_ot + \frac{gt^2}{2}\) i \(V_k = V_o + gt\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ