ciało zsuwające
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciało zsuwające
Jaką prędkość końcową osiągnie ciało zsuwające się bez tarcia z równi pochyłej o kącie nachylenia\(\alpha =30 ^\circ\) jeżeli droga jaką przebywa s=10m? proszę o pomoc.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Ciało zasuwa ruchem jednostajnie przyśpieszonym prostoliniowym z przyspieszeniem wzdłuż równi \(a=g \sin \alpha\)
Droga przebyta =\(s=\frac{at^2}{2}\) ( bez prędkości początkowej )
czas zjazdu = \(t= \sqrt{\frac{2s}{a}} = \sqrt{4}=2\) \(s\)\(\\) \(\\)( przyjąłem \(g \approx 10 \frac{m}{s^2}\))
Mamy wyznaczyć \(v(t)=at\) dla \(\\)\(\\) \(t=2\)\(s\)
Prędkość końcowa = \(v_k(2)=g \sin \alpha \cdot 2= 10 \cdot (0.5) \cdot 2\)\(=10\)\(\frac{m}{s}\)
......................................................
Uwaga : równia musi mieć co najmniej \(10\) m
Droga przebyta =\(s=\frac{at^2}{2}\) ( bez prędkości początkowej )
czas zjazdu = \(t= \sqrt{\frac{2s}{a}} = \sqrt{4}=2\) \(s\)\(\\) \(\\)( przyjąłem \(g \approx 10 \frac{m}{s^2}\))
Mamy wyznaczyć \(v(t)=at\) dla \(\\)\(\\) \(t=2\)\(s\)
Prędkość końcowa = \(v_k(2)=g \sin \alpha \cdot 2= 10 \cdot (0.5) \cdot 2\)\(=10\)\(\frac{m}{s}\)
......................................................
Uwaga : równia musi mieć co najmniej \(10\) m