Oblicz czas oddziaływania pomiędzy linką a ciężarem, jeśli inka o wytrzymałości N= \(10^3\)
pękła przy upuszczeniu ciężarka z wysokości h= 2m. Masa ciężarka m= 1 kg. Proszę o pomoc
linka a ciężar
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(N \Delta t \le \Delta p\)
pęd wyliczysz ze swobodnego spadania
pęd wyliczysz ze swobodnego spadania
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: linka a ciężar
Ciężarek na wysokości \(h=2\) \(m\) ma energię mechaniczną względem poziomu \(E=mgh\)
W chwili rozwinięcia linki na długość \(2\) \(m\) ma energię \(\frac{mv^2}{2}\)
Stąd \(mgh=\frac{mv^2}{2}\) \(\\)czyli \(\\) \(v= \sqrt{2gh}\)
Do tej chwili to wszystko jest ok.
Teraz następuje rozciąganie liny czyli ciężarek zwalnia . Pytanie jak ?. Pytanie jaką ma prędkość w chwili zerwania linki ?
Załóżmy ekstremalną sytuację. W chwili zerwania liny , prędkość ciężarka \(u=0\) . Daje to maksymalną ocenę czasu trwania kontaktu ---rozciąganie do zerwania ( przewężanie ).
Laik jak ja , wydaje mnie się ,że można próbować coś podobnego zaobserwować w odrywaniu się kropli kapiącej z kranu.
Wtedy zmiana pędu ciężarka \(| \Delta p|=|mu- mv|= |0-mv|=m \cdot \sqrt{2gh}\) .
Pracuję powyżej na wartościach bo z wektorami jest minimalnie większy problem.
Teraz masz to oszacowanie \(\Delta t \le \frac{ m \cdot \sqrt{2gh} }{N}\)
\(N\) jest w ???
A swoją drogą to poczytaj o naciągach i zerwaniu liny , to Ci otworzy temat .
W chwili rozwinięcia linki na długość \(2\) \(m\) ma energię \(\frac{mv^2}{2}\)
Stąd \(mgh=\frac{mv^2}{2}\) \(\\)czyli \(\\) \(v= \sqrt{2gh}\)
Do tej chwili to wszystko jest ok.
Teraz następuje rozciąganie liny czyli ciężarek zwalnia . Pytanie jak ?. Pytanie jaką ma prędkość w chwili zerwania linki ?
Załóżmy ekstremalną sytuację. W chwili zerwania liny , prędkość ciężarka \(u=0\) . Daje to maksymalną ocenę czasu trwania kontaktu ---rozciąganie do zerwania ( przewężanie ).
Laik jak ja , wydaje mnie się ,że można próbować coś podobnego zaobserwować w odrywaniu się kropli kapiącej z kranu.
Wtedy zmiana pędu ciężarka \(| \Delta p|=|mu- mv|= |0-mv|=m \cdot \sqrt{2gh}\) .
Pracuję powyżej na wartościach bo z wektorami jest minimalnie większy problem.
Teraz masz to oszacowanie \(\Delta t \le \frac{ m \cdot \sqrt{2gh} }{N}\)
\(N\) jest w ???
A swoją drogą to poczytaj o naciągach i zerwaniu liny , to Ci otworzy temat .