44. Energia mechaniczna planety A o masie m na orbicie eliptycznej o nieznanej półosi wielkiej a
wokół gwiazdy o masie M >> m wyraża się wzorem Em = –GMm/(2a). Znając m, M, czas T obiegu A
wokół gwiazdy, wyznacz Em.
45. Okres obrotu Słońca wokół własnej osi wynosi 27 dób. Po spaleniu paliwa jądrowego (5·109
lat) Słońce zacznie początkowo pęcznieć (do rozmiaru promienia orbity ziemskiej 1,5·1011 m), następnie
zacznie kurczyć się pod wpływem grawitacji. Oszacować promień Słońca, przy którym zacznie się ono
rozpadać, jeśli jego obecny promień wynosi 7·10 do potęgi 8 m.
46. Z powierzchni planety o masie M i promieniu R wystrzelono pionowo do góry pocisk z prędkością:
[pierwiastek drugiego stopnia z (GM/R)]. Na jaką wysokość wzniesie się pocisk?
proszę o pomoc
zadania z fizyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
44. Toćże podstaw do tego wzoru, który masz podany! + III prawo Keplera.
45. Zdaje się, że znowu masz już odpowiedź w treści zadania.
46 h = R
45. Zdaje się, że znowu masz już odpowiedź w treści zadania.
46 h = R
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl