STAŁA RÓWNOWAGA REAKCJI

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bezimienna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 26 sty 2010, 16:01

STAŁA RÓWNOWAGA REAKCJI

Post autor: bezimienna »

Stała równowagi reakcji: A + B = C + D w temperaturze 298K wynosi 1. Stężenia równowagowe wynoszą odpowiednio: [A]=2, =8, [C]=4, [D]=4. Jak zmieni się stężenie równowagowe substancji D jeżeli do układu wprowadzone zostaną 4 mole substancji A? Założyć, że objętość układu praktycznie nie uległa zmianie i wynosi 1dm3.
ODPOWIEDZ