Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Norbert5448
Witam na forum
Posty: 1 Rejestracja: 28 wrz 2014, 17:28
Płeć:
Post
autor: Norbert5448 » 28 wrz 2014, 17:58
1. Ciało przez godzinę poruszało się z prędkością 60 km/h a potem przez 30 min z prędkością 90 km/h oblicz prędkość średnią całej trasy.
2.Ciało jechało z prędkością 80 km/h przez godzinę a potem przez 30 min z prędkością 70 km/h oblicz średnią prędkość całej trasy.
3. Kierowca wyjechał z Krakowa o 14:30 i o godzinie 17:05 dotarł do Wrocławia, przebywając drogę 270 km jaka była prędkość średnia?
Proszę pilnie na jutro :-C nie mogę sobie z tymi zadaniami poradzić.
radagast
Guru
Posty: 17549 Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:
Post
autor: radagast » 28 wrz 2014, 18:34
a znasz wzór na prędkość w ruchu jednostajnym ?
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 28 wrz 2014, 19:21
1)
Policz długość całej przejechanej drogi i podziel przez czas jej pokonania.
W czasie 1h przbyło 60 km i w czasie 0,5h przebyło 0,5*90=45km.
Cała droga to 60+45=105km
Cały czas jazdy to 1+0,5=1,5h
\(V_{średnia}= \frac{105}{1,5}=70 \frac{km}{h}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 28 wrz 2014, 19:26
2)
\(1h--------80km\\0,5h---------0,5\cdot 70=35km\\Droga=80+35=115km\\Czas=1,5km\\V_{średnia}= \frac{115}{1,5}= \frac{23}{0,3}= \frac{230}{3}=76 \frac{2}{3} \frac{km}{h}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Posty: 18457 Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen » 28 wrz 2014, 19:36
3)
Czas jazdy :\(2 \frac{35}{60}=2 \frac{7}{12}= \frac{31}{12}h\)
Droga: \(270 km\)
\(V_{średnia}= \frac{270}{ \frac{31}{12} }=270 \cdot \frac{12}{31}= \frac{3240}{31}=104 \frac{16}{31}\approx 104,5 \frac{km}{h}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.