zadanie chemia rozcieńczanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cassey
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 sie 2014, 12:40
Płeć:

zadanie chemia rozcieńczanie

Post autor: cassey »

Witam,

mam problem z obliczeniami.

gęstość roztworu wodnego tlenku grafenu = 6,2 g/l

chciałabym rozcieńczyć ten roztwór wodą destylowaną, żeby była gęstość 4,4 g/l

Jak to policzyć?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z def. gęstości :\(\rho = \frac{m}{V}\) najpierw wylicz ile jest czystego grafenu (m) z pierwszej gęstości a potem podstaw do wzoru: 4,4 = m/V+x
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ