1. Podaj, jak doświadczalnie wykryjesz skrobię w dowolnym produkcie spożywczym?
2. Wymień trzy główne składniki odżywcze żywności i określ ich funkcje.
3. Pewien alken zawiera w cząsteczce 7 atomów węgla. Podaj wzór sumaryczny, nazwę tego alkenu oraz wyznacz jego masę cząsteczkową.
4. Dokończ równania reakcji i określ jej typ.
C2H4 + O2…….+……
C5H12+ O2…….+……
C2H4+ CL2…….
C2H4+ H2…….
C3H4+ H2…….
C3H4+ CL2…….
5. Dokończ równania reakcji i nazwij produkty
a) CH3COOH + KOH
b) CH3CH2 COOH + Na
c) HCOOH + Mg(OH)2
d) CH3-CH2-CH2COOH + NaOH→
e) CH3-COOH + Ca →
chemia obliczenia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. Wystarczy dodać związków jodu, np. płynu Lugola - granatowe zabarwienie potwierdzi zawartość skrobi. Dawny sposób na wykrywanie fałszowania śmietany.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl