chemia obliczenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
harry1000
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2013, 18:57
Płeć:

chemia obliczenia

Post autor: harry1000 » 23 cze 2014, 20:45

1. Podaj, jak doświadczalnie wykryjesz skrobię w dowolnym produkcie spożywczym?





2. Wymień trzy główne składniki odżywcze żywności i określ ich funkcje.

3. Pewien alken zawiera w cząsteczce 7 atomów węgla. Podaj wzór sumaryczny, nazwę tego alkenu oraz wyznacz jego masę cząsteczkową.

4. Dokończ równania reakcji i określ jej typ.
C2H4 + O2…….+……
C5H12+ O2…….+……
C2H4+ CL2…….
C2H4+ H2…….
C3H4+ H2…….
C3H4+ CL2…….
5. Dokończ równania reakcji i nazwij produkty
a) CH3COOH + KOH 

b) CH3CH2 COOH + Na 

c) HCOOH + Mg(OH)2

d) CH3-CH2-CH2COOH + NaOH→

e) CH3-COOH + Ca →

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 5644
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 893 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka » 09 sty 2015, 20:10

1. Wystarczy dodać związków jodu, np. płynu Lugola - granatowe zabarwienie potwierdzi zawartość skrobi. Dawny sposób na wykrywanie fałszowania śmietany.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl