FIZYKA prąd elektryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malgos382
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 23 wrz 2010, 14:20
Podziękowania: 91 razy

FIZYKA prąd elektryczny

Post autor: malgos382 »

1.między punktami K i L zilustrowano na schemacie obwodu elektryczngo ,wstawiano różne substancje tak aby był on zamkniety

oceń która substancja ( 1-4) spowodowała ze żaróweczka świeciła. zaznacz odpowiedzi
rodzaj substancji:
- drut miedziany--------tak/ nie
- szklany pręt-----------tak/nie
- pręt grafitowy---------tak/nie
- plastikowa rurka----tak/nie

2
Oceń prawdziwość informacji 1-3 dotyczących napięcia i natężenia prądu płynącego w obwodzie elektrycznym którego schemat pokazano obok. Zaznacz P, jeżeli zdanie jest prawdziwe, lub F jeżeli jest fałszywe

- natężenie prądu elektrycznego płynącego w obw. wynosi 0.75 A----P/F
- NA OPORNIKU R2 napięcie wynosi 4,5 V-------P/F
- napięcie na oporniku R1 jest większe od napięcia na oporniku R3-----P/F

u= 9V
r1= 2 \Omega r2 = 6 \Omega r3= 4 \Omega A = ?
3.Oświetlenie choinkowe składa się z 16 żarówek o mocy 5W każda. Żaróweczki są połaczone szeregowo.
Czy nateżenie płynącego prądu przez oświetlenie choinkowe jest takie samo jak natężenie prądu przepływającego przez żarówkę o mocy 100W, jeżeli są one podłączone do sieci o napięciu 230 V? Wybierz prawidłową odp. z pierwszej kolumny tabeli i jej uzasadnienie z kolumny trzeciej

Tak/Nie------------ponieważ---------A. oświetlenie choinkowe i żarówka 100W podłączone są do tego samego źródła prądu.
B. różna jest moc oświetlenia choinkowego i żarówki 100W

4. Na bezpieczniku topikowym jest napisane: 230 V, 16 A. Pani Ania włączyła pralkę o mocy 2kW oraz żelazko o mocy 1,2 kW
Czy pani Ania może jescze zagotować wodę w czajniku elektrycznym o mocy 1,5 kW bez obawy o wyłączenie prądu przez ten bezpiecznik?Wybierz prawidłowa odp. z pierwszej kolumny tabeli i jej uzasadnienie z kolumny trzeciej

TAK/NIE-----poniewaz natęzenie prądu A. bedzie większe od maksymalnego natężenia
elektrycznego płynącego------- prądu jaki moze płynać przez bezpiecznik
w obwodzie B. bedzie mniejsze od maksymalnego netężenia
prądu jaki może płynąć przez bezpiecznik

(proszę o szybka odpowiec..:)..i o szczegółowe opisanie dlaczego wybraliście ta odpowiedz a nie inną;p)
ODPOWIEDZ