Twardość wody i fermentacja mlekowa.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
juliawd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 cze 2014, 16:55
Płeć:

Twardość wody i fermentacja mlekowa.

Post autor: juliawd »

Witam,

Proszę o pomoc z poniższymi zadaniami. :)
Zależy mi na szczegółowym rozwiązaniu zadań wraz z wytłumaczeniem. :wink:

1. 500cm3 wody z wodociągów warszawskich z osiedla Bródno zawiera 40mg jonów wapnia. Jaka jest twardość wody wodociągowej na Bródnie w stopniach niemieckich? W odpowiedzi podaj również informację, czy jest to woda miękka, średnio-twarda, czy twarda.

2. Fermentacja mlekowa zachodzi podczas przechowywania świeżego mleka z udziałem drobnoustrojów. Laktoza, czyli cukier mlekowy (C12H22011) przekształcana jest do glukozy. Następnie glukoza jest przetwarzana przez bakterie mlekowe do kwasu mlekowego. Zapisz reakcje obrazujące te procesy. Ile kwasu mlekowego można otrzymać ze 180 gramów glukozy? Względne masy molowe to: C=12,01 O=16,01 H=1,01
ODPOWIEDZ