prosze o pomoc w rozwiązaniu:
1. Roztwór HNO3 o stężeniu 8 mol/dm3 i gęstości 1,24 g/dm3zobojętniono przez dodanie roztworu NaOH o stężeniu 40%. Oblicz stężenie procentowe roztworu powstałej soli (azotanu(V) sodu). odp. 33.33%
2.Do 300 ml 0,1 molowego roztworu NaOH dodano 100 ml 16-procentowego roztworu NaOH o gęstości 1,18 g/cm3. Otrzymany w ten sposób roztwór rozcieńczono w kolbie do objętości 500 ml i został następnie wykorzystany do oznaczenia stężenia roztworu kwasu solnego otrzymanego przez rozpuszczenie pewnej ilości chlorowodoru w 1 dm3 wody (przyjąć, że podczas rozpuszczania gazu objętość roztworu się nie zmieniła). Jaką objętość chlorowodoru (dm3, dla warunków normalnych) rozpuszczono, skoro na zobojętnienie 50 cm3 roztworu kwasu zużyto 50 cm3 sporządzonego roztworu NaOH? odp. 22,49 dm3
roztowry - dwa zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 sty 2014, 23:52
- Płeć:
Re: roztowry - dwa zadania
1. Przyjmijmy, że mamy 1dm3 roztworu HNO3 o gęstości 1,24 g/cm3 (zapewne zrobiłaś błąd przy przepisywaniu). Wtedy znając stężenie molowe wyliczamy liczbę moli zawartą w tym roztworze (8 mol).
Na podstawie gęstości obliczamy masę 1dm3 roztworu (a więc mr=1240g)
Masa substancji w tym roztworze to 8mol x 63g/mol (masa molowa HNO3) = 504 g
Masa wody w tym roztworze to 1240g-504g=736g
Do pełnego zobojetnienia HNO3 potrzebujemy 8 moli NaOH. Na podstawie masy molowej NaOH liczymy mase substancji i wrzucamy ją do wzoru.
ms=8mol x 40g/mol =320g
ze wzoru na stezenie procentowe (po przekształceniach): mr2 x 0,4 = 320g stąd mr2=800 ....masa wody to 480g
W naszej reakcji z 8 moli HNO3 i 8 moli NaOH powstaje 8 moli NaNO3 i 8 moli wody
8 mol NaNO3 wazy 85x8=680g
8 mol wody wazy 18x8=144g
Nareszcie mozemy obliczyc nasze stezenie: Cp= (masa NaNO3)/(masa NaNO3 + masy wody wyliczone wczesniej) x 100% = 680/(680+144+480+736) x 100% = 33,33%
Wybaczcie, ze nie umiem sie poslugiwac tymi znakami, ale troszke mi to zajmie zanim sie naucze
Drugie zadanie zrobie jutro.
Na podstawie gęstości obliczamy masę 1dm3 roztworu (a więc mr=1240g)
Masa substancji w tym roztworze to 8mol x 63g/mol (masa molowa HNO3) = 504 g
Masa wody w tym roztworze to 1240g-504g=736g
Do pełnego zobojetnienia HNO3 potrzebujemy 8 moli NaOH. Na podstawie masy molowej NaOH liczymy mase substancji i wrzucamy ją do wzoru.
ms=8mol x 40g/mol =320g
ze wzoru na stezenie procentowe (po przekształceniach): mr2 x 0,4 = 320g stąd mr2=800 ....masa wody to 480g
W naszej reakcji z 8 moli HNO3 i 8 moli NaOH powstaje 8 moli NaNO3 i 8 moli wody
8 mol NaNO3 wazy 85x8=680g
8 mol wody wazy 18x8=144g
Nareszcie mozemy obliczyc nasze stezenie: Cp= (masa NaNO3)/(masa NaNO3 + masy wody wyliczone wczesniej) x 100% = 680/(680+144+480+736) x 100% = 33,33%
Wybaczcie, ze nie umiem sie poslugiwac tymi znakami, ale troszke mi to zajmie zanim sie naucze
Drugie zadanie zrobie jutro.