chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Marzena+-+
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 08 sty 2010, 15:03

chemia

Post autor: Marzena+-+ »

Ustal wzór sumaryczny i strukturalny węglowodoru z szeregu etylenu o masie cząsteczkowej 70u Napisz równanie reakcji spalania całkowitego tego węglowodoru
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(C_nH_2_n=70u
12n+2n=70
14n=70
n=5
C_5H_1_0 penten
2C_5H_1_0+150_2=10CO_2+10H_2O\)
Marzena+-+
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 08 sty 2010, 15:03

Post autor: Marzena+-+ »

dzięki wielkie naprawdę bardzo mi pomogłeś
ODPOWIEDZ