z fizyki chociaż jedno zadanko zróbcie błagam was

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marlennnaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 sty 2010, 19:57

z fizyki chociaż jedno zadanko zróbcie błagam was

Post autor: marlennnaaa »

5.Na zelazku widnieje napis 220v , 1600w , a na lodówce 220v , 400w . Opłata za energie elektryczna zużyta przez lodówke w ciagu 1 godz. była:
a.)wyższa
b.)nizsza

6.Prąd elektryczny nie płynie w obwodzie,jesli jest on:
a.)otwarty
b.)zamknienty

7.W tym obwodzie żródłem napiecia jest?
..............
opornikiem jest?..................
przewodami sa?..................

9.Jeśli w przewodniku płynie prad o natezeniu 2A,to znaczy ze przez przekruj poprzeczny tego przewodniku w ciagu 1s przepływ (jakies jedno słowo nie moge sie roszczytac: caduzej,cadury,cadnry,ladunej)

13.Zarówka nie swieci jest to zjawisko przerywania przepływu prądu.(TO CHYBA Z ODPOWIEDZIA PRZEPISAŁAM)

14.Jakie prace wykonały siły elektryczne przy przemieszczeniu w przewodniku ładunku 2c jesli miedzy konce przewodnika przełozono napięcie napiecie 4,5v

15.Z jaka dokładnościa można zmierzyc natężenie pradu za pomocą pokazanego amperomierza?

17.Jeśli między punktami A i B przyłożono napięcie równe 6v,to ile wynosi natężenie prądu przepływającego przez każdy opornik?

------------[ 4 jednostka-takie dziwne jak drzewo ]-------------
| |
| |
------------[ 4 jednostka-takie dziwne jak drzewo ]-------------
| |
| |
-----------[ 4jednostka- takie dziwne jak drzewo ]------------




13.na drucie położono metalową piłę. Czy żarówka zaświeci ?
Jak nazywa się to zjawisko ?

18.Na żarówce jest napisane 220v,40w.Oznacza to że opór żarówki wynosi ...

? Na podstawie wykresu oblicz prace wykonaną w obwodzie w czasie
w którym przez obwód płyną obwód q=60c
U(v)|
|
|
60 |____________________>
|
30 |
|___.____.____.____.___>q(c)
20 40 60 80





1.Nie wolno manipulować w urządzeniach elektrycznych jeśli są one włączone
do sieci prądu elektrycznego . prawda czy fałsz ?

2.przykładem urządzeń przewodzących prąd elek. jest
a)plastik b)woda z kranu c) drewno

3Napięcie do którego dokańczamy urządzenia elektryczne wyrażamy w jednostkach
zwanych ...

4.Tato Jasia zastąpił przepalony bezpiecznik 5A na 20A.
Tato jasia postąpił źle czy dobrze

Jeśli elektrony w obwodzie poruszaj się zgodnie z ruchem wskazówek zegara
to w którą stronę płynie prąd ?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

1.
prawda

2.
woda z kranu

3.

V- wolty

4.
Postąpił źle


odwrotnie

5.
Płaci się za pracę prądu. przy mniejszej mocy praca jest mniejsza. Czyli zapłaci się mniej

6.
Prąd nie płynie, jeśli jest otwarty

7.
nie ma obwodu

9.
przepływa ładunek 2Q, czyli 2 kulomby

Nie bardzo rozumiem, co jest dalej
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
ODPOWIEDZ