Chemia HCL+NH3 (Proste)!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kloszard18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 wrz 2010, 21:19

Chemia HCL+NH3 (Proste)!

Post autor: Kloszard18 »

Będę Bardzo wdzięczny za pomoc ! ZADANIA PROSTE. Ale nie dla mnie :)



1. Jaki charakter chemiczny wykazują w tej reakcji gazowy NH3 i HCL? Odpowiedź uzasadnij.

2. Oblicz, ile gramów salmiaku powstanie w reakcji 1dm^3 gazowego chlorowodoru i 1dm^3 gazowego amoniaku odmierzonych w warunkach normalnych !



Bardzo Proszę o Pomoc.
guciek999
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2013, 16:10

Post autor: guciek999 »

1. NH3 + HCl= NH4Cl
NH4+ + Cl- = NH4Cl

NH4+ H2O = NH4OH + H+ - charakter zasadowy jony H+
Cl- + H2O = HCl + OH- - charakter kwasy jony OH -

2.
NH3 + HCl = NH4Cl
22,4 dm3 - 22,4 dm3 - 53,5g
1dm3 - 1dm3 - x

x= 1dm3 x 53,5g / 22,4 dm3 = 2,4 g
ODPOWIEDZ