5 zadan z elektrotechniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciej93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 cze 2013, 10:16
Płeć:

5 zadan z elektrotechniki

Post autor: Maciej93 »

Witam, prosiłbym o pomoc , nie dam rady zrobic tych zadac, czesc zrobilem, a tych poprostu nie umiem, z góry dziękuję za pomoc:)
1. Opornik suwakowy o rezystancji regulowanej w granicach od 5 do 100
przyłączono do źródła o napięciu U = 24 V. W jakim zakresie będzie moŜna
regulować prąd?

2. Spiralę grzejną o rezystancji R = 100 i średnicy drutu d = 0,5 mm włączono do
źródła o napięciu U = 220 V. Obliczyć natęŜenie i gęstość prądu w spirali.

3. W odcinku przewodu AB prąd IAB = 1,5 A. Rezystancja odcinka przewodu RAB =
0,8 . Obliczyć potencjał w punkcie B, jeŜeli potencjał w punkcie A VA = 3,8 V, a
kierunek prądu jest od punktu A do punktu B.

4. W linii przesyłowej o rezystancji R = 2 prąd I zmienia się w granicach od O
do 8 A. Narysować wykres zaleŜności spadku napięcia w linii od prądu U = f(I).

5. W obwodzie liniowym (R = const) przy wzroście napięcia przyłoŜonego od
pewnej wartości do 30 V, prąd w oporniku zwiększył się od 0,6 do 5 A. Obliczyć
rezystancję opornika i napięcie początkowe.
ODPOWIEDZ