Oblicz krawędź sześciennej kostki wykonanej z drewna, jeżeli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Panchita
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 157
Rejestracja: 28 lut 2010, 21:10
Podziękowania: 162 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Oblicz krawędź sześciennej kostki wykonanej z drewna, jeżeli

Post autor: Panchita »

Oblicz krawędź sześciennej kostki wykonanej z drewna jeżeli jej masa wynosi \(0,55kg\)
Gęstość drewna jest podana jako przedział od 400 do 900 kg na m^3.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m=0,55kg=550g\\d=400\frac{kg}{m^3}=\frac{400000g}{1000000cm^3}=0,4\frac{g}{cm^3}\\d=900\frac{kg}{m^3}=\frac{900000}{1000000cm^3}=0,9\frac{g}{cm^3}\)

\(d=\frac{m}{V}\\V=\frac{m}{d}\)

\(V_1=\frac{550g}{0,4\frac{g}{cm^3}}=1375cm^3\\V_2=\frac{550g}{0,9\frac{g}{cm^3}}\approx611cm^3\)

\(611\le V\le1375\\611\le a^3\le1375\\\sqrt[3]{611}\approx8,5\\\sqrt[3]{1375}\approx11,1\\8,5dm\le a\le11dm\)
ODPOWIEDZ