Ciśnienie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kulkaud
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 lis 2009, 17:14

Ciśnienie

Post autor: kulkaud »

zad.1.
oblicz ciśnienie na dnie pionwej rury o długości 1m wypełnionej wodą i zamkniętej tłokiem o powierzchni 0.1m2, który dociśnięto siłą 100N.
mjabol
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 19 maja 2009, 20:29
Podziękowania: 5 razy

Post autor: mjabol »

Najpierw obliczasz objętość rury, czyli V=1m*0,1m^2(pow. tłoka) to się równa 0,1m^3 czyli 100dm^3. Wiedząc, że 1l=1dm^3, wiemy że w rurce jest 100l wody, czyli 100kg. Obliczasz ciśnienie wzorem p=F/s (F-siła, s-pole powierzchni) Wynik jest równy 11kPa (Pamiętaj, żeby do nacisku wody dodać siłę nacisku tłoka)
ODPOWIEDZ