Odległość po między mostami w Toruniu wynosi 1200m . Motorówka pływająca po Wiśle płynąc z prądem pokonuje tę odległość w 75s
Zaś pod prąd w 80s . Oblicz :
a) szybkość motorówki na stojącej wodzie,
b) szybkość prądu wody rzeki względem brzegu.
Prdkość motorówki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 sty 2013, 21:20
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: Prdkość motorówki
V_m prędkość motorówki
V_r prędkość rzeki
\(V_m+V_r= \frac{1200m}{75s}
V_m-V_r= \frac{1200}{80s}\)
\(2V_m= \frac{1200m}{75s}+ \frac{1200}{80s}=16 \frac{m}{s}+ 15 \frac{m}{s}=31 \frac{m}{s}
V_m=15,5 \frac{m}{s}
15,5 \frac{m}{s}+V_r=16 \frac{m}{s}
V_r=0,5 \frac{m}{s}\)
V_r prędkość rzeki
\(V_m+V_r= \frac{1200m}{75s}
V_m-V_r= \frac{1200}{80s}\)
\(2V_m= \frac{1200m}{75s}+ \frac{1200}{80s}=16 \frac{m}{s}+ 15 \frac{m}{s}=31 \frac{m}{s}
V_m=15,5 \frac{m}{s}
15,5 \frac{m}{s}+V_r=16 \frac{m}{s}
V_r=0,5 \frac{m}{s}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!