Fale

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iloverock
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 168
Rejestracja: 12 mar 2012, 20:10
Podziękowania: 205 razy

Fale

Post autor: Iloverock »

Kuter rybacki płynie prostopadle do powierzchni fal morskich z szybkością \(v=10\)węzłów (tzw. mil morskich na godzinę) względem dna. Fale uderzają w przednią część kadłuba kutra ok. \(n=75\) razy w ciągu minuty. Odległość między sąsiednimi grzbietami fal\(l=5m\) . Na pokładzie kutra znajduje się sonar, który w celu identyfikacji ławicy ryb wysyła w głąb wody, prostopadle do dna fale o częstotliwości\(v=192kHz\) i długości \(\lambda:=7,99mm\) . Od chwili wysłania impulsu do chwili jego powrotu po odbiciu od ławicy upłynęło t=70ms .

a) wyraź szybkość kutra rybackiego w metrach na sekundę, wiedząc, że 1 mila morska = 1852m
b) oblicz szybkość przemieszczania się fal morskich względem dna
c)oblicz szybkość rozchodzenia się w wodzie morskiej fal ultradźwiękowych emitowanych przez nadajnik sonaru
d)Oszacuj głębokość, na której znajduje się ławica ryb.

Proszę o pomoc :)
ODPOWIEDZ