Opór zastępczy:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 236
- Rejestracja: 06 paź 2012, 16:54
- Podziękowania: 163 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Opór zastępczy:
I prawo Kirchhoffa
Suma natężeń prądów wpływających do punktu węzłowego jest równa sumie natężeń prądów wypływających z tego punktu.
\(I=I_1+I_2+...+I_n
I= \frac{U}{R}
I_1= \frac{U}{R_1}
I_1= \frac{U}{R_2}
...
I_n= \frac{U}{R_n}
I=I_1+I_2+...+I_n
\frac{U}{R} =\frac{U}{R_1} +\frac{U}{R_2}+...+\frac{U}{R_n}
\frac{1}{R} =\frac{1}{R_1} +\frac{1}{R_2}+...+\frac{1}{R_n}\)
Suma natężeń prądów wpływających do punktu węzłowego jest równa sumie natężeń prądów wypływających z tego punktu.
\(I=I_1+I_2+...+I_n
I= \frac{U}{R}
I_1= \frac{U}{R_1}
I_1= \frac{U}{R_2}
...
I_n= \frac{U}{R_n}
I=I_1+I_2+...+I_n
\frac{U}{R} =\frac{U}{R_1} +\frac{U}{R_2}+...+\frac{U}{R_n}
\frac{1}{R} =\frac{1}{R_1} +\frac{1}{R_2}+...+\frac{1}{R_n}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya