Szeregowe łączenie oporników:
Wyprowadź wzór R=R1+R2+R3...+Rn
Szeregowe łączenie oporników: Wyprowadź wzór R=R1+R2+R3...+
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 236
- Rejestracja: 06 paź 2012, 16:54
- Podziękowania: 163 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Szeregowe łączenie oporników: Wyprowadź wzór R=R1+R2+R3
II prawo Kirchhoffa
Suma algebraiczna sił elektromotorycznych (SEM) i spadków napięć w obwodzie zamkniętym jest równa zero
Z II prawa Kirchhoffa mamy:
\(U=U_1+U_2+....+U_n
U=IR
U_1=IR_1
U_2=IR_2
,...
U_n=IR_n
U=U_1+U_2+....+U_n
IR=IR_1+IR_2+...+IR_n
R=R_1+R_2+...+R_n\)
Suma algebraiczna sił elektromotorycznych (SEM) i spadków napięć w obwodzie zamkniętym jest równa zero
Z II prawa Kirchhoffa mamy:
\(U=U_1+U_2+....+U_n
U=IR
U_1=IR_1
U_2=IR_2
,...
U_n=IR_n
U=U_1+U_2+....+U_n
IR=IR_1+IR_2+...+IR_n
R=R_1+R_2+...+R_n\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya