Witam!!! Mógł by mi ktoś pomóc z tymi zadaniami!!! Mam z nimi problem:(
Zad.34 Przeanalizuj opis doświadczenia. Napisz obserwacje , wniosek i równanie reakcjii. "Do zlewki z wodą i z wywarem z czerwonej kapusty dodano tlenek węgla (IV)"
Zad.35
Na podstawie schematu sformułuj obserwacje i wniosek. (W jednej probówce jest woda z oranżem metylowym w drugiej jest kwas chlorowodorowy z węglanem wapnia. Probówki połączone są rurką)
Zad.36.
napisz równiania reakcjii przedstawionych na schemacie.
atom pierwiastka o 6 elektronach-1->tlenek węgla(II)-2->gaz powodujący mętnienie wody wapiennej (i tu strzałki w dwie strony jedna nr. 3 druga 4) kwas tlenowy. ( Tu trzeba dopisać do każdej cyferki równianie reakcjii)
chemia:(
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasd. 34
Obserwacja: roztwór zabarwil sie na czerwono
wniosek: powstal kwas weglowy (IV)
H2O+CO2+H2CO3
zad. 35
obserwacja- oranz metylowy zabarwil sie na czerwono
wniosek- powstal kwas weglowy (IV), chlorek wapnia i woda
H2O+2HCl+CaCO3= H2CO3+ CaCl2+H2O
zad25
wniosek- powstal kwas siarkowy (IV)
SO2+H2O=H2SO3
zad 40.
1. HPO3 P-V reszta kwasowa- I 4HPO3= 2H2O+P4O10
2. H4P2O7 P-V reszta kwasowa- IV 2H4P2O7= 4H2O+ P4O10
3. H3PO3 P-III reszta kwasowa- III
Obserwacja: roztwór zabarwil sie na czerwono
wniosek: powstal kwas weglowy (IV)
H2O+CO2+H2CO3
zad. 35
obserwacja- oranz metylowy zabarwil sie na czerwono
wniosek- powstal kwas weglowy (IV), chlorek wapnia i woda
H2O+2HCl+CaCO3= H2CO3+ CaCl2+H2O
zad25
wniosek- powstal kwas siarkowy (IV)
SO2+H2O=H2SO3
zad 40.
1. HPO3 P-V reszta kwasowa- I 4HPO3= 2H2O+P4O10
2. H4P2O7 P-V reszta kwasowa- IV 2H4P2O7= 4H2O+ P4O10
3. H3PO3 P-III reszta kwasowa- III