FIZYKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kala016
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2009, 22:51

FIZYKA

Post autor: kala016 »

ludzie pomocy!!! jestem kompletny matoł jeśli chodzi o fizykę;/;/ jeśli byłby ktoś taki miły i mógł mi rozwiązać dwa zadania??



1.turysta przebył 20km pociągiem z prędkością 60km/h,a kolejne 35km przejechał samochodem osobowym z prędkością 70km/h ,ostatnie 10 km przeszedł pieszo w ciągu 30 minut.Oblicz ile czasu trwała cała podróż i z jaką średnią prędkością podróżował autostopowicz .Prędkość wyraź w m/s.

2.Pociąg porusza się z Krakowa do Warszawy połowę drogi przejechał z prędkością 60km/h,a drugą połowę z prędkością 90km/h .Oblicz prędkość średnią pociągu w czasie trwania całej wyprawy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

Ad.1
I etap trasy v=s/t|*t
s=20km t*v=s|:v
v=60 km/h t=s/v
t=20 km:60 km/h=1/3 h=20 min

II etap trasy
s=35km
v=70km/h
t=35:70km/h=1/2 h=30 min

III etap trasy
s=10 km v=s/t
t=30 min=0,5 h
v=10km:0,5h=5km/h

Czas całej podróży:
20min+30min+30min=1h20min

Średnia prędkość:
(20km+35km=10km):(1,2h)= 65km : 1,2 h= 54 km/h
54*1000/3600=15m/s
Odp; Cała podróż trwała 1h20min, a średnia prędkość z jaką poruszał się autostopowicz to 15m/s.
kasia13
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 08 mar 2009, 12:05

Post autor: kasia13 »

Przedmiot o wysokości AB=4cm, znajduje się w odległości x=15cm, od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej f=10cm.Oblicz odległość obrazu y, jego wielkość A`B` oraz powiększenie
ODPOWIEDZ