Prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kilalila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 08 maja 2012, 17:51
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Prędkość

Post autor: kilalila »

Z jaką stałą prędkością poruszał się gepard o masie 22 kg, jeżeli jego energia kinetyczna wynosiła 22 kJ :?: (proszę o obliczenia i wytłumaczenie)
lloniek
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 220
Rejestracja: 11 sty 2011, 19:33
Podziękowania: 58 razy
Otrzymane podziękowania: 19 razy

Post autor: lloniek »

Ek=mv^2/2 teraz wystarczy wzor przeksztalcic i mamy pod pierw 2Ek/m =0,45* 10^2m/s=45m/s
ODPOWIEDZ