zadanie z fizyki bez danych... proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emi_sparrow
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2012, 14:35

zadanie z fizyki bez danych... proszę o pomoc

Post autor: emi_sparrow »

Pocisk o masie m przebija klocek o masie M wiszący na lince o długości l. Znając
prędkości pocisku przed i po przebiciu klocka (v0 i vk) znaleźć kąt o jaki odchyli się
linka.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(mv_0=mv_k+Mv\Rightarrow v=\frac{m(v_0-v_k)}{M}
Mgh=\frac{Mv^2}{2}\Rightarrow h=\frac{v^2}{2g}=\frac{m^2(v_0-v_k)^2}{2M^2g}
\cos\alpha=\frac{l-h}{l}=1-\frac{h}{l}=1-\frac{m^2(v_0-v_k)^2}{2lM^2g}
\alpha=\arccos\(1-\frac{m^2(v_0-v_k)^2}{2lM^2g}\)\)
ODPOWIEDZ