odbicia światła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julka3021
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 maja 2012, 19:20
Płeć:

odbicia światła

Post autor: julka3021 »

Promienie słoneczne tworzą z ziemią kąt 40°. Jak należy ustawić zwierciadło płaskie, aby oświetlić promieniami odbitymi poziomy tunel? Proszę o wyjaśnienie.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Kąt odbicia jest równy kątowi padania, jeśli więc ustawimy zwierciadło pod kątem \(\alpha\) do ziemi, to musi być \(\alpha-(40^o-\alpha)=0^o\), czyli \(\alpha=20^o\)
ODPOWIEDZ