Kropla deszczu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kilalila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 08 maja 2012, 17:51
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Kropla deszczu

Post autor: kilalila »

Kropla deszczu spada z wysokości 500 m na ziemię.Jak zmienia się jej przyspieszenie: rośnie,jest stałe czy maleje :?: Odpowiedź uzasadnij.
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Kropla deszczu

Post autor: wsl1993_ »

Przyspieszenie jest stałe. Na spadającą kroplą działa siła grawitacyjna ( przyciągania ziemskiego). Zakładając, że nie ma oporów ruchu kulka spada ze stałym przyspieszeniem, które jest równe przyspieszeniu ziemskiemu.
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ