1. Oblicz energię elektornu w atomie wodoru na drugiej powłoce i trzeciej. Przyjmi A=13,6eV.
2. Energia elektornu na pierwszej orbicie atomu wodoru wynosi - 13,6eV. Oblicz energię kwantu emitowanego przy przejściu z orbity trzeciej na drugą i z robity trzeciej na pierwszą.
3.Oblicz promień elektornu na trzeciej powłoce w atomie wodoru. Przyjmij r0=0,529*10 do -10m.
4.Oblicz promień elektornu na drugiej powłoce w atomie wodoru. Przyjmij r0=0,529*10 do -10m
Wielkie dzięki za pomoc, wszystkim którzy się odezwą
Proszę, bardzo pilne pomocy !!Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
te zadania sa w oparciu o model Bohra
1. Energia elektronu na poszczegolnych powlokach okreslona jest przez wzor \(E_{n}=\frac{E_{1}}{n^2}\)
skoro \(E_{1}=-13.6 eV\)
wiec na drugiej bedziesz miec \(E_{2}=\frac{E_{1}}{4}=-\frac{13.6}{4}=-3.4eV\)
na trzeciej \(E_{3}=\frac{E_{1}}{9}=-\frac{13.6}{9}=-1.51eV\)
2. masz juz policzone energie odpowiednio na drugiej i trzeciej powloce
zatem przy przejsciu elektronu z powloki trzeciej na druga, zostanie wyemitowana energia ktora wyniesie
\(E_{3}-E_{2}=-1.51-(-3.4)=1.89eV\)
z trzeciej na pierwsza bedziesz miec
\(E_{3}-E_{1}=-1.51-(-13.6)=12.09eV\)
3.Czy tutaj chodzi o promien elektronu czy promien orbity???
1. Energia elektronu na poszczegolnych powlokach okreslona jest przez wzor \(E_{n}=\frac{E_{1}}{n^2}\)
skoro \(E_{1}=-13.6 eV\)
wiec na drugiej bedziesz miec \(E_{2}=\frac{E_{1}}{4}=-\frac{13.6}{4}=-3.4eV\)
na trzeciej \(E_{3}=\frac{E_{1}}{9}=-\frac{13.6}{9}=-1.51eV\)
2. masz juz policzone energie odpowiednio na drugiej i trzeciej powloce
zatem przy przejsciu elektronu z powloki trzeciej na druga, zostanie wyemitowana energia ktora wyniesie
\(E_{3}-E_{2}=-1.51-(-3.4)=1.89eV\)
z trzeciej na pierwsza bedziesz miec
\(E_{3}-E_{1}=-1.51-(-13.6)=12.09eV\)
3.Czy tutaj chodzi o promien elektronu czy promien orbity???
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
nie wiem jak promien elektronu mialby sie zmieniac w stosunku do roznych powlok....NIe jestem fizykiem, szperalem troche na internecie i nigdzie nie znajduje takiej zaleznosc ktora opisywalaby promien elektronu w zaleznosci od powloki...
sprobuj na tym forum, to jest forum z fizyki
http://fizyczny.net/index.php?redir=1
mam nadzieje, ze oni Ci pomoga z tymi ostatnimi dwoma
sprobuj na tym forum, to jest forum z fizyki
http://fizyczny.net/index.php?redir=1
mam nadzieje, ze oni Ci pomoga z tymi ostatnimi dwoma
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)